به گزارش رونویس به نقل از دنیای اقتصاد؛ مطابق این گزارش، نرخ تورم برخی خوراکیهای ضروری نیز در مهرماه به سطوح بالایی رسیده است. بر این اساس، تورم نقطهای برنج ایرانی ۱۵۵درصد و تورم سیبزمینی ۸۲درصد بوده است. حبوبات نیز جزو اقلام با بیشترین افزایش قیمت هستند. در نخستین ماه پاییز لوبیاچیتی با ۲۵۵درصد افزایش قیمت، بیشترین تورم نقطهای را ثبت کرد و پس از آن، لپه ۱۳۵درصد افزایش قیمت نسبت به مهرماه سال گذشته داشت. رشد بالای قیمت خوراکیها در کنار ثابت ماندن دستمزد حقوقبگیران باعث شده خانوارها بهویژه در آغاز نیمه دوم سال بخش زیادی از درآمد خود را صرف تامین مواد غذایی کنند و با توجه به بالابودن قیمت مواد غذایی پرکالری، احتمالا تا پایان سال خوراکیهای کمکالری را جایگزین خواهند کرد.

آمارهای تورم خوراکی در مهرماه نشان میدهد که سهم سبد مواد غذایی استاندارد از حداقل حقوق در این ماه ۶۸.۹درصد بوده است. این در حالی است که سهم این سبد مشخص از حداقل حقوق در مهرماه سال گذشته برابر با ۵۵.۴درصد بوده است. به عبارتی خانوارهای ایرانی برای تامین حداقل مواد غذایی مورد نیازشان نسبت به سال گذشته ۱۳.۵واحد درصد سهم بیشتری از درآمدشان را باید اختصاص دهند. بررسی آخرین آمارها حاکی از افزایش ۶۴.۳درصدی قیمت خوراکیها و آشامیدنیها در مقایسه با سال گذشته است. در میان اقلام غذایی، گروه نان و غلات با تورم نقطهای ۹۸.۱درصدی بیشترین افزایش قیمت را داشتهاند. این افزایش قیمت بیشتر تحتتاثیر گرانی برنج بوده که موجب افزایش نگرانی کارشناسان نسبت به فقر کالری شده است.
فقر کالری یکی از چالشهای مهمی است که بهدلیل پیامدهای بلندمدت و آثار گستردهای که بر سلامت و بهرهوری افراد جامعه دارد، همواره مورد توجه کارشناسان بوده است. در سالهای اخیر تحتتاثیر تحریم، تنشهای سیاسی و نابسامانیهای اقتصاد کلان قدرت خرید خانوارهای ایرانی به شدت کاهش یافته است. این فشار اقتصادی و کاهش قدرت خرید در ابتدا موجب حذف کالاهای لوکس و غیرضروری از سبد خرید خانوار ایرانی شد؛ ولی بررسیها نشان میدهد که اثر تورم به سفرهی خانوار هم رسیده و منجر شده خانوارها برخی مواد مغذی مورد نیازشان را کمتر مصرفکنند یا با مواد غذایی با قیمت پایینتر جایگزین کنند.
اولین نگرانیها مبنی بر کاهش مصرف گوشت توسط خانوارها بود. با این حال خانوارها سعی داشتند مصرف کمتر گوشت را با استفاده بیشتر حبوبات جایگزین کنند. اما بررسیها نشان میدهد که افزایش قیمت حبوبات نسبت به سال گذشته سرسامآور بوده است. طبق آخرین آمارها لوبیا چیتی نسبت به سال گذشته ۲۵۵درصد و لپه ۱۳۵درصد افزایش قیمت داشتهاند. از طرفی قیمت سایر حبوبات نیز بهطور قابلتوجهی گرانتر شده است. تورم نقطه به نقطه لوبیا قرمز در مهرماه برابر با ۱۲۲درصد، نخود ۱۰۴درصد و عدس ۷۲درصد بوده است. بنابراین در شرایطی که مردم توانایی خرید گوشت قرمز و مرغ را ندارند، دسترسی به حبوبات نیز محدود شده است. این موضوع میتواند خطری جدی در رابطه با کمبود مصرف مواد غذایی مغزی و پروتئینها در خانوارهای ایرانی محسوب شود.
با این حال کوچکتر شدن سفره خانوار محدود به مواد مُغزی نماند و به کاهش مصرف کربوهیدارتهایی مانند نان و برنج نیز رسیده است. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی میانگین مصرف کالری سرانه ایرانیان را بررسی کرده است. بر این اساس، میانگین سرانه مصرف کالری در یک دهه اخیر همواره کاهشی بوده است. حتی در سال۱۴۰۱ میانگین کالری مصرفی برابر با حداقل کالری مورد نیاز هر فرد یعنی ۲۱۰۰ کالری بوده و در سالهای بعد میانگین کالری مصرفی به ازای هر فرد حتی از حداقل کالری مورد نیاز نیز کمتر شده است. تابلو تورمی مهرماه نیز به وضوح اثر افزایش قیمت گروه نان و غلات را نشان میدهد.
طبق آخرین آمارها، گروه نان و غلات با ثبت تورم نقطهای ۹۸.۱درصد بیشترین تورم نسبت به سال گذشته را داشته است. همچنین میزان افزایش قیمت گروه نان و غلات در مهرماه نسبت به شهریور برابر با ۵.۷درصد بوده است. این موضوع موجب شده کارشناسان نسبت به خطر فقر کالری بهویژه برای گروههای کمدرآمد هشدار دهند. بررسیها نشان میدهد که بیشترین افزایش قیمت در گروه نان و غلات تحتتاثیر افزایش قیمت برنج در ماههای گذشته بوده است. برنج ایرانی درجه یک نسبت به مهرماه سال گذشته حدود ۱۵۵.۴درصد افزایش قیمت داشت؛ همچنین نسبت به شهریورماه سال جاری نیز حدود ۶.۴درصد افزایش قیمت داشته است. افزایش قیمت برنج محدود به برنج ایرانی نبوده و کالاهای جایگزین آن از جمله برنج خارجی درجه یک نیز افزایش قیمت داشته است. میزان افزایش قیمت برنج خارجی در بازه یکماهه حدود ۷.۷درصد بوده است.

همراهی تورم خوراکی و نقدینگی
بررسی روند رشد نقدینگی و تورم اقلام خوراکی در دهه اخیر نشاندهنده وجود همبستگی قابلتوجهی میان این دو متغیر است. در اقتصاد ایران طی دهه گذشته، هر زمان رشد نقدینگی کاهش یافته، تورم اقلام خوراکی نیز در ادامه کاهشی بوده و بالعکس، در دورههایی که رشد نقدینگی افزایش یافته، آثار آن در افزایش تورم خوراکیها نیز بهوضوح قابل مشاهده بوده است.
بر اساس آخرین آمارهای پولی، رشد نقطهبهنقطه نقدینگی در سهماه نخست سال جاری روندی صعودی داشته و با ثبت رقم ۳۲.۴درصد، بالاترین سطح خود در ۲۶ماه گذشته را تجربه کرده است. همچنین پایه پولی در اردیبهشتماه با رشد ۳۰.۱درصدی به سقف ۱۶ماهه خود رسیده است. از اینرو، میتوان یکی از عوامل اصلی افزایش تورم اقلام خوراکی در ماههای اخیر را در رشد متغیرهای پولی جستوجو کرد. افزون بر این، ریسکهای سیاسی نیز در افزایش تورم نقش بسزایی در ماههای اخیر داشته است. این ریسکها از یکسو با تاثیرگذاری بر انتظارات تورمی، موجب افزایش قیمتها میشوند و از سوی دیگر از طریق نوسانات نرخ ارز به رشد سطح عمومی قیمتها دامن میزنند. بررسیها نشان میدهد که نرخ ارز در مهرماه نسبت به شهریورماه روندی افزایشی داشته است.
گرانی نهادههای تولید و خشکسالی
یکی از عوامل اصلی افزایش تورم خوراکیها، بهویژه در گروه میوه و سبزیجات، رشد هزینههای تولید از جمله افزایش دستمزد نیروی کار و قیمت نهادههایی مانند کود و سموم کشاورزی است. بررسیها نشان میدهد که نرخ تورم نقطهای گروه میوه و خشکبار در مهرماه به حدود ۹۴درصد رسیده و قیمت این گروه از مواد غذایی نسبت به شهریورماه نیز حدود ۷درصد افزایش یافته است. از طرفی، کاهش بارندگیها یکی از عوامل موثر در کاهش عرضه محصولات کشاورزی محسوب میشود. در تابستان انتظار میرفت با آغاز فصل برداشت، قیمت محصولات کشاورزی از جمله میوه و سبزیجات کاهش یابد؛ اما بهدلیل کاهش بارشها در سال جاری، این پیشبینی محقق نشد. اکنون با گذشتن از فصل برداشت، قیمت برخی از انواع میوهها رشد بیشتری نیز داشته است.
منبع:+
|
مطالب پیشنهادی از سراسر وب |

