شایانیوز- تمیز کردن چدن و استیل گاز یکی از دغدغه های خانما و حتی آقایونی است که آشپزی میکنند. همه ما میدانیم که بعد از چند بار پخت و پز، سطح گاز پر از چربی های سخت و لکه های سرسخت تر میشود و حتی با دستمال معمولی هم تمیز نخواهند شد. اما نگران نباشید، با کمی حوصله و چند روش ساده میتوانید گازتان را مثل روز اول برق بیندازید و از آشپزی کردن لذت ببرید.
![]()
چدن و استیل را بشناسید
اول از همه بیاید درباره جنس چدن و استیل صحبت کنیم. گریل ها و شعله های گاز اغلب از چدن ساخته میشوند و خود بدنه گاز از استیل ضد زنگ است. هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. چدن مقاوم و سنگین است و حرارت را به خوبی منتقل میکند، اما چربی و لکه روی آن راحت از بین نمیرود. استیل هم زیبا و مدرن است، اما اگر به خوبی تمیز نشود، به مرور مات و کدر میشود. بنابراین روش های تمیزکاری هر کدام کمی متفاوت هستند، ولی یک نکته مشترک وجود دارد: صبر و حوصله.
![]()
ابتدا؛ جدا کردن قطعات و پاکسازی اولیه
برای شروع، بهتر است هر قسمت از گاز را جدا کنیم. شعله ها و شبکه های چدنی را بردارید و اجازه دهید کمی خنک شوند. بعد از آن میتوانید با یک برس نرم یا اسفنج معمولی گرد و خاک و باقی مانده غذا را پاک کنید.
از شوینده ها و محصولات آماده استفاده کنید
اگر دوست دارید از محصولات آماده استفاده کنید، برندهایی مثل گرین شستشو، فری، و سافتلن شوینده های مخصوص استیل و چدن دارند که برای لکه های سرسخت عالی هستند. کافیست تا مقداری از شوینده را روی اسفنج مرطوب بریزید و سطح چدن یا استیل را با حرکات دایره ای تمیز کنید. بعد از چند دقیقه، با آب ولرم بشویید و با یک دستمال نرم خشک کنید. نکته مهم این است که از سیم ظرفشویی زبر برای چدن استفاده نکنید، چون سطح آن را خشدار میکند.
![]()
ترفندهای خانگی برای لکه های سخت
اگر میخواهید روش های خانگی و کم هزینه تر را امتحان کنید، چند گزینه عالی داریم. اول، ترکیب جوش شیرین و سرکه سفید است. کافیست تا مقداری جوش شیرین روی لکه ها بریزید و سپس کمی سرکه روی آن اسپری کنید. وقتی کف ایجاد شد، با یک اسفنج نرم روی لکه ها بکشید. این روش مخصوصا برای چربی های سفت و سوخته روی چدن معجزه میکند.
روش دیگر استفاده از آب لیمو و نمک است. برای لکه های روی استیل، یک نصفه لیمو را به نمک آغشته کنید و روی سطح بمالید. اسید لیمو چربی را حل میکند و نمک نقش ساینده ملایم را دارد که بدون آسیب رساندن به استیل، لکه ها را از بین میبرد. بعد از تمیز کردن، حتما سطح را با دستمال مرطوب پاک کرده و خشک کنید تا هیچ اثر لیمویی باقی نماند.
یکی دیگر از ترفندهای خانگی، خمیر جوش شیرین و آب است. این خمیر را روی لکه های خیلی سخت بمالید و اجازه دهید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی لکه بماند. سپس با اسفنج نرم یا برس نرم چدن را بسابید. این روش برای لکه های سوخته که حتی شوینده های آماده هم به سختی پاک میکنند، عالی است.
![]()
نگهداری و مراقبت بعد از تمیز کردن
برای نگهداری بهتر گاز و کاهش نیاز به تمیزکاری سخت، چند نکته ساده هم وجود دارد: بعد از هر بار پخت و پز، وقتی گاز هنوز کمی گرم است، با یک دستمال مرطوب سطح آن را پاک کنید. این کار از چسبیدن چربی ها جلوگیری میکند. همچنین میتوانید شعله ها و شبکه های چدنی را هرازگاهی در آب گرم و صابون خیسانده و بعد با برس نرم تمیز کنید. این کار باعث میشود چربی ها از همان ابتدا سفت نشوند و پاک کردن آن راحت تر باشد.
در نهایت هم این رو بدونید که مراقبت از گاز چدن و استیل فقط به تمیز کردن محدود نمیشود. بعد از تمیز کردن، میتوانید شبکه های چدنی را با کمی روغن نباتی چرب کنید تا سطح آن ضد زنگ شود و طول عمر بیشتری داشته باشد. استیل هم با یک دستمال خشک و چند قطره روغن زیتون میتواند مثل روز اول براق شود.
در مجموع، ترکیب روش های خانگی و شوینده های آماده میتواند همه لکه ها و چربی های سفت و سخت را از گازتان پاک کند. با کمی حوصله و رعایت نکات بالا، گاز شما همیشه تمیز، براق و آماده پخت و پز خواهد بود و آشپزی کردن برایتان دلپذیرتر میشود. تمیز کردن گاز دیگر کار سخت و وقت گیری نیست، فقط کافی است برنامه ریزی کنید و چند ترفند ساده را به کار ببرید.
![]()
|
مطالب پیشنهادی از سراسر وب |

